Blogi: Motivaatio

29.2.2016

Sinulla on varmasti kokemus, useitakin, kun olet ollut äärimmäisen motivoitunut. Meillä kaikilla on. Se, mikä motivoi, miten motivoitua ja motivoida itseään on toki jokaisella yksilöllistä – ja mahdollista kartoittaa sekä vahvistaa henkilökohtaisen valmennuksen menetelmin.

Saan useita kysymyksiä motivaatiosta, aloittamisesta sekä terveellisen elämäntavan ylläpitämisestä. Avaan seuraavaksi oman tapani motivoitua, aloittaa uusia tapoja sekä ylläpitää niitä. Ehkä saat tästä vinkkiä ja motivaatiota omaan liikunnalliseen ja terveyttä edistävään elämäntapaan – ehkäpä myös muille elämän osa-alueille.

Itse koen, että motivaatio on ennen kaikkea liikkeelle paneva voima, alkusysäys. Kun mietin hetkiä, jolloin olen ollut äärimmäisen motivoitunut, niissä kaikissa on yhteisiä tekijöitä: tiedän tarkkaan, mitä haluan ja mihin mennessä, olen tehnyt päätöksen, ottanut asioista selvää, sulkenut muut vaihtoehdot pois ja hyvin vahvalla tunnetilalla latautunut. Näen mielessäni suuren, kirkkaan mielikuvan lopputuloksesta, näen itseni toiminnassa hyvällä fiiliksellä ja puhun mielessäni itselleni kannustavasti. Nämä selkeät mielikuvat synnyttävät hyvin vahvan tunnetilan, innostuksen ja motivaation. Motivoidun voimakkaasti myös liikkeestä ja toiminnasta.

Jotta motivaation saa pidettyä yllä, on hyvä huolehtia siitä, että itse toiminta on mielekästä ja miellyttävää – sekä tuottaa toivottua edistymistä tai iloa. Jos mietin asiakkaitani, poikkeuksetta jokainen motivoituu tuloksista ja kehittyksestä. Jotta saat tuloksia, onhan sinulla tarvittava tieto-taito sekä välineet käytössäsi? Tarvittaessa ota asioista selvää, lue kirjoja tai artikkeleita, osallistu kurssille tai palkkaa valmentaja. Tee itse toiminnasta miellyttävä kokemus hankkimalla oikeat varusteet, kuuntelemalla musiikkia tai hakeutumalla kannustavien ja innostavien ihmisten seuraan; tekemällä alkuvalmistelut huolella ja varaamalla aika kalenteriin. Tulosten mittaaminen, kilpailuhin / tapahtumiin osallistuminen tai kokemusten jakaminen esimerkiksi blogin muodossa, voi olla toisille motivaatiota ylläpitävä tekijä. Suositeltavaa on myös itsensä palkitseminen onnistumisista: hierontaa, hemmottelua, kupponen laadukasta kahvia tai viiniä, elokuvailta, hyvä ateria – mikä sinulle on mieluisinta. Monipuolisuus ja vaihtelu auttaa pitämään kyllästymisen loitolla.

Pysyvyydessä ja ylläpidossa astuvat kuvaan tavat. Tavat, rutiinit, päivittäin toistuvat teot ja valinnat luovat pysyvyyden. Voi olla, että alkuun joudut tekemään hyvinkin tietoisia valintoja, kunnes toistojen myötä nuo valinnat muuttuvat tavoiksi.

Kun lähdet tekemään  muutosta, ota ensin hetki aikaa itsellesi. Kartoita lähtötilanne, missä olet nyt. Tiedosta ne päivittäiset tavat ja rutiinit, jotka ovat tuoneet sinut tähän tilanteeseen. Ellet tiedä, kysy läheisiltäsi – he kyllä tietävät. Tämän jälkeen kirjaa haluamasi lopputulos, mitä haluat saavuttaa – kirjaa myös syvempi tarkoitus, miksi. Miksi tämä on sinulle tärkeää, mikä suurempi merkitys tällä on ja mitä hyvää siitä seuraa – sinulle, läheisillesi, muille? Kun tiedät tarkkaan, mitä haluat ja miksi, kirjaa ylös ne päivittäiset rutiinit, jotka sinun on omaksuttava vanhojen tapojen tilalle, jotta haluamasi lopputulos toteutuu. Nyt, ryhdy toimeen. Tulokset syntyvät tekojen kautta.

Loppujen lopuksi hyvinkin pienillä muutoksilla, yksinkertaisilla asioilla saadaan aikaan suuria tuloksia. Oma asenne ratkaisee paljon. Mikä sinusta olisi hauskaa ja innostavaa? Mitä olet aina halunnut tehdä ja kokeilla? Mitä rakastaisit tehdä juuri nyt?

Seuraavat tavat ovat mahdollistaneet itselleni hyvän terveyden:

1. Aloitan päiväni juomalla puoli litraa vettä. Päivän aikana juon vähintään kolme litraa vettä.

2. Syön säännöllisesti 4-5 ateriaa päivässä, 3-4 tunnin välein. Varaan kalenterista ajan ruokailulle.

3. Liikun päivittäin, monipuolisesti viikottain – varaan ajan kalenteriin. Suosin myös hyötyliikuntaa.

4. Kiinnitän huomiota ryhtiini sekä hengitykseen.

5. Suunnittelen ajankäyttöni, teen edellisenä iltana seuraavan päivän valmistelut.

6. Käytän ahkerasti sanoja ”kiitos” ja ”rakastan sinua” – on myös hetkiä jolloin ”olen pahoillani” ja ”anteeksi” ovat paikallaan.

7. Luen ja kuuntelen innostavia juttuja aina sopivan hetken tullen.

8. Vietän aikaa hyvässä seurassa.

9. Suljen tietokoneen ajoissa ja pyrin rauhoittamaan iltani – varaan aikaa rakkaimmille ihmisille.

10. Visioin, unelmoin, asetan tavoitteita, luon vahvoja mielikuvia ja voimakkaita tunteita – hyviä sellaisia. Teen sitä, mitä rakastan – ja mikä tuottaa iloa myös muille.

 

Toivon sinulle palavaa intohimoa, oikeaa asennetta, korkeaa tahtotilaa sekä motivaatiota, joka kantaa kevein askelin kohti toivomaasi.

Jenni